Trivselregler Brf Ljungbyhus

Visa källbilden

Att bo i bostadsrätt innebär att vi ingår i en gemenskap med intresse för ett bra  boende. Tillsammans  förvaltar vi husen där vi bor och tillsammans gör vi vårt boende trivsamt. Genom att visa hänsyn till varandra och följa trivselreglerna bidrar alla till god gemenskap i vår förening och hus.

  1. Om allmän aktsamhet

Var aktsam om föreningens egendom. Kostnader för underhåll och reparationer betalas av alla gemensamt. Om fel eller skada inträffar i huset, se under Felanmälan på vår hemsida.

  1. Om säkerhet och ansvar

Tillsammans skall vi förhindra inbrott och skadegörelse. Vi måste se till att alla dörrar till entréer, källare, vind, förråd, cykelrum, garage och övriga gemensamma lokaler är ordentligt låsta. Släpp inte in någon okänd person i fastigheten. Var särskilt vaksam när du öppnar via porttelefonen.

Var försiktig med eld. Alla lägenheter ska vara utrustade med brandvarnare. Dessa ska kontrolleras regelbundet. Meddela grannar eller styrelsen om du under en längre tid är borta från din lägenhet. Se vidare under Brandsäkerhet på vår hemsida.

Trapphus och källargångar är utrymmesvägar. Där får aldrig något förvaras.

  1. Om allmän sparsamhet

Var sparsam med varmvattenförbrukning. Byt kranpackning när vatten står och droppar. Undvik bad och dusch i lägenheten mellan kl 23 och kl 6, eftersom det kan störa din granne. Spola inte ned föremål i toalettstolen som kan förorsaka stopp i fastighetens avlopp.

  1. Balkonger, uteplatser

Balkonger respektive altaner får inte användas för:

  • permanent förvaring av diverse bohag som inte hör till normal balkongmöblering.
  • skakning av mattor, sängkläder m.m.
  • grillning (på grund av brandrisk, “skarv” mellan bjälklagen är ej erforderligt brandklassad), gäller även uteplatser i marknivå.
  • förvaring av sopor.

Kasta ej ut föremål från balkong resp. altan, exempelvis cigarettfimpar eller annat skräp. Blomlådor ska placeras innanför balkongräcket.

Vindskydd/vindfång får ej permanent monteras på balkongräcke då detta medför risk vid storm. Om man önskar ha vindskydd uppmuntrar föreningen att vi håller oss till de klassiska färgerna mossgrönt, vitt eller beige.

  1. Matning av fåglar

Matning av fåglar är inte tillåten inom fastigheten på grund av risken att locka till sig råttor eller andra skadedjur.

  1. Tvättstugor

Föreningen har tre tvättstugor belägna i källarplanet. Bokningsschema och särskilda trivselregler finns anslagna i tvättstugan. Respektera de närboende genom att hålla tvättider och följa de särskilda tvättstugereglerna.

OBS! Mattor får inte tvättas i tvättmaskinerna, som bara är avsedda för hushållstvätt.

  1. Cyklar, mopeder, barnvagnar, rollatorer

Cyklar ska förvaras i cykelhus, i cykelkällaren eller i cykelställ på gården. För att vi alla ska kunna hålla en bra ordning löpande ska din cykel kunna stå självständigt med hjälp av ett cykelstöd och vara underhållen på ett sätt så att den kan brukas löpande. Styrelsen förbehåller rätten att flytta trasiga cyklar. Barncyklar med en hjulstorlek på upp till 20 tum förvaras i barnvagnsrummen för respektive trapp.

Styrelsen förbehåller sig rätten att flytta på barncyklar till barnvagnsrummet i A-trappan. Styrelsen kommer även att flytta på cyklar som saknar stöd till ett rum i fastigheten som inte är tillgängligt för alla medlemmar. Styrelsen kommer att kunna låsa upp detta utrymmet under öppet hus en gång per månad.

I garagen förvaras endast bilar, mopeder och motorcyklar. Lådcyklar får förvaras på särskild avsedd plats i det östra garaget. För boende finns barnvagnsutrymme i källarplan.

Det finns “Barnvagnsutrymme” i källarplanet för förvaring av barnvagnar och rullatorer. Endast barnvagnar och rollatorer tillhörande besökare till boende i huset får tillfälligt placeras i entrén, dock på sådant sätt att de inte hindrar fri passage.

  1. Entré, trapphus och källargångar

Trapphus och källargångar är utrymmesvägar. Där får aldrig något förvaras.

Dörrmattor eller liknande får inte placeras utanför bostaden eftersom dessa utgör snubbelrisk och försvårar städningen av trapphusen.

En del medlemmar har verksamhet som behöver skyltas för att post och besökare ska hitta rätt. Det enda stället som är tillåtet för skyltning är på brevinkastets nedre del. Där finns en yta som är drygt 10 cm hög. Skylten fästes med magnet eller dubbelhäftande tejp. Den dag skylten tas ned får det inte finnas märken. Alltså – inga skyltar, vare sig på dörrar eller väggar är tillåtna.

  1. Gården

Gårdens sittgrupper får användas för privata arrangemang fram till kl 23.

Marschaller får inte användas på gårdsplanen pga. brandrisk och risk för sot- och stearinfläckar.

Bilar eller transportfordon får inte köras upp på gården. Inte ens vid flyttning! Det är därför det finns en låst pelare vid infarten! Det finns risk för skador på plattor och tätskikt. Använd källaringången vid norra gaveln vid flyttning, glöm i så fall inte att koppla bort strömmen till dörrstängaren se vidare under Automatisk dörrstängare på vår hemsidan

  1. Avfallshantering, el-avfall, kemiska produkter

Föreningen källsorterar avfallet. Markerade kärl för olika fraktioner finns placerade i sophuset vid garagenedfarten. Vänligen respektera indelningsordningen. Stora kartonger och övrigt emballage skall vikas ihop eller klippas i mindre bitar för att spara utrymme. Inget avfall får placeras på golvet. Se vidare Sophantering på vår hemsida.

Tänk på att inte kasta glas tidig morgon eller sen kväll eftersom ljudet av krossat glas stör omgivningen.

Vissa produkter såsom kylskåp, spisar o dyl bortforslas på kommunens bekostnad, men var och en tar själv kontakt med kommunen och beställer bortforsling. Övrigt el- och elektronikavfall ansvarar var och en själv för att transportera till en miljöstation.

  1. Källare och vind

På vind och i källare får förvaras personliga tillhörigheter, men endast innanför utrymmets dörr (OBS! Ej i gångar, trappor eller tak). Gångarna ska hållas fria för passage. Förvara ej stöldbegärlig egendom på vind och i källare.

  1. Garage *

Cyklar och mopeder ska förvaras i cykelhus, i cykelkällaren eller i cykelställ på gården (ej på gårdsplanen).  På garageplats förvaras endast  fordon och däck som tillhör fordonet samt en takbox (takräcke) och cykelhållare. S.k. Christianiacyklar och cykelkärror förvaras i östra garaget (det stora garaget) på garageplats 1 vid porten, om inte särskild plats för dessa har hyrts.  För boende finns barnvagnsutrymme i källarplan.

  1. Parabolantenn

Det är inte tillåtet att sätta upp parabolantenn eller annan utomhusantenn på fasad, uteplats eller balkongräcke.

  1. Husdjur

Du som har husdjur är skyldig att se till att dessa inte stör eller förorenar i fastigheten och inte heller rastas i planteringar eller på lekytor. Plocka upp djurets spillning.

  1. Hänsyn till grannar

Tänk på att ditt golv är grannens tak. Det är därför viktigt att du t.ex. inte låter TV, radio eller stereo stå på för högt. Detta är särskilt viktigt mellan kl. 22.00 och 07.00, då vi bör iaktta ”största möjliga tystnad”. Normalt skall “frid råda” både inomhus och på gården vardagar mellan 22:00 -07:00. Helgaftnar från 24.00. Lördags- och söndagsmorgon som understundom kan vara en ganska tunga ser vi mycket gärna att friden råder längre. Om ni har planerat in en fest eller några andra trevligheter är det bra om ni innan festen informerar era grannar eller sätter en lapp i porten att ni skall ha fest. Acceptansen brukar öka markant om man har blivit informerad. Vid större arrangemang ser vi gärna att ni hyr en festlokal.

Vi vill alla ha det fint i lägenheterna. Därför är det ibland nödvändigt att borra, spika och såga. Hantverksarbete som medför oljud ska utföras under vardagar mellan kl 8-17. Under helgerna håller vi paus. (Se punkt 19). Mindre arbeten som att spika upp en tavlan, borra upp en hylla osv. går givetvis bra att göra under helgen på din lediga tid, men då inte gärna före kl 10.00 på morgonen eller senare än kl 16.00.

  1. Andrahandsuthyrning

Upplåtelse i andra hand kräver styrelsens godkännande. Begäran ska vara skriftlig och ska innehålla skälet för uthyrningen, tidsperiod och vem som skall hyra lägenheten. Om uthyrningen ska pågå längre tid än två år ska hyresgästen avstå från besittningsskydd.

  1. Lägenhetsunderhåll

Bostadsrättsinnehavare ansvarar för att underhålla sin lägenhet. Vad som ingår i lägenheten och som skall underhållas framgår av föreningens stadgar. Till lägenheten räknas normalt lägenhetens golv, väggar och tak, inredning i kök och badrum, glas och bågar i fönster samt inner- och ytterdörrar. Om något går sönder är du skyldig att omgående se till att det repareras.

Det är särskilt viktigt att du har uppsikt över lägenhetens våtutrymmen. Läckageskador är kostsamma och leder i allmänhet till stort obehag för dem som drabbas.

  1. Förändringar i lägenheten – Renovering

Ibland vill man förnya och komplettera sin lägenhet.  Renoveringar innebär i regel oljud för dina grannar. Sätt därför upp en lapp vid hissen i entréplan och i källarplan med information om vilken lägenhet det gäller, hur länge renoveringen skall pågå samt ditt namn och telefonnummer. Vid vattenavstängning, sätt upp en lapp senast två dagar innan med information om vilka tider vattnet kommer att vara avstängt. Hantverksarbeten som medför oljud ska utföras på normal arbetstid och endast på vardagar mellan 08.00-17.00.

Mindre förändringar såsom att byta golv, byta köksluckor, ta bort en garderob eller måla om är exempel på förändringar i din lägenhet som du får göra utan att begära tillstånd av styrelsen.

Väsentliga förändringar däremot kräver styrelsens godkännande. Om du t.ex. ska du riva en vägg, ta bort ett element eller göra någon förändring som berör vatten- eller avloppsstammar ska du förfara enligt nedan.

Förfarande vid ombyggnad:

  1. Ritningar och övrig information lämnas till styrelsen.
  2. Föreningens besiktningsman utför en besiktning och ger sitt utlåtande till styrelsen. Besiktningen före och efter sker på medlemmens bekostnad.
  3. Styrelsen beslutar och ger dig besked huruvida byggstart får ske.

Syftet med dessa regler är att förhindra dels  vattenskador, dels förändringar i fastighetens grundkonstruktion. Sådana skador kan bli mycket kostsamma och dessa måste den vållande själv stå för. Det kan också medföra att hus- respektive bostadsrättsförsäkringen upphör att gälla. Du kan också åläggas att återställa förändringar som genomförts utan tillstånd av styrelsen

  1. Om du tänker flytta

Fråga styrelsen vilka rutiner som gäller vid överlåtelse av bostadsrätt. Tänk på att den som övertar din lägenhet också ska godkännas som medlem i föreningen innan inflyttning får äga rum. Tag därför reda på vad som krävs för att få medlemskap. Tillsammans med en ansökan om medlemskap ska även ett exemplar av överlåtelseavtalet lämnas till styrelsen

Senast uppdaterad :

2024-09-10: Uppdaterade avsnitt 8 om förvaring av cyklar

2022-12-07 Uppdaterade regler för ojlud vid renoveringar, att förekomma mellan 8-17 på vardagar.

2022-03-14  Nya regler  för förvaring av cyklar  i cykelrummet

2014-01-13 (styrelsebeslut) Ändring av förvaringsregler i garage.

2015-03-02 (styrelsebeslut) Ändringar:

  • Under punkt 2 är anvisning om byte av batteri en gång per år borttaget (numera finns batterier som har 10-års livslängd)
  • Under punkt 5 är hänvisning till piskbalkong vån. 8 för piskning av mattor borttaget.
  • Under punkt 7 är det tillagt att det numera finns 3 tvättstugor.
  • Under punkt 8 är det gjort ett tillägg om regler för parkering av sk Christianiacyklar och mopeder.
  • Under punkt 11 är det gjort ett förtydligande att inget avfall får placeras på golvet.
  • Under punkt 18 är anvisningen om att medlemmar ombeds teckna bostadsrättstillägg borttagen eftersom förening numera har ett kollektivt bostadsrättstillägg via Folksam